ajntop / ańtop – danie jednogarnkowe, zazwyczaj wieloskładnikowa zupa

czernina – zupa zaprawiona kaczą krwią, czarna polewka

durszlak – cedzak

galat / galart – galareta mięsna

gzika – masa twarogowa z dodatkami

krychanie pyrek – tłuczenie ziemniaków

kwaśne – zupa na mięsnym wywarze, zabielana mąką, doprawiana octem

leberka – wątrobanka

liść bobkowy – liść laurowy

maga – lubczyk

makocz – makowiec

maryjanka – majeranek

mączyte – mączyste

na szagę – na ukos

Nowaczka – p. Nowakowa albo Nowakówna

okraszony – z dodanym tłuszczem, z omastą

placek na młodziach – placek drożdżowy

plendze, plyndze – placki ziemniaczane

poćka – masa jajeczna z dodatkiem mleka i mąki

pora – por

pyrki – ziemniaki

redyski – rzodkiewki

rolada wołowa – zraz wołowy

rozkwyrlać – rozmącić, wymieszać

selera – seler

skibka – pajda, kromka chleba

skrzyczki – skwarki

smelka – rozdrobniona bułka zalana mlekiem z miodem i masłem

stópki – ratki wieprzowe

szabelek – fasolka szparagowa

szagówki – kopytka

szneka z glancem – drożdżówka z lukrem

sznytka – pajda, kromka chleba

ślepe ryby – zupa ziemniaczana, kartoflanka

tartka – tarka do warzyw

ukrychane pyry – tłuczone ziemniaki

ukulane – uformowane w kulkę

wazówka – łyżka wzowa

zaklepka – zagęstnik do zup i sosów

zbożówka – kawa zbożowa

żelazne kluski – kluski z gotowanych i surowych ziemniaków