ajntop / ańtop – danie jednogarnkowe, zazwyczaj wieloskładnikowa zupa
czernina – zupa zaprawiona kaczą krwią, czarna polewka
durszlak – cedzak
galat / galart – galareta mięsna
gzika – masa twarogowa z dodatkami
krychanie pyrek – tłuczenie ziemniaków
kwaśne – zupa na mięsnym wywarze, zabielana mąką, doprawiana octem
leberka – wątrobanka
liść bobkowy – liść laurowy
maga – lubczyk
makocz – makowiec
maryjanka – majeranek
mączyte – mączyste
na szagę – na ukos
Nowaczka – p. Nowakowa albo Nowakówna
okraszony – z dodanym tłuszczem, z omastą
placek na młodziach – placek drożdżowy
plendze, plyndze – placki ziemniaczane
poćka – masa jajeczna z dodatkiem mleka i mąki
pora – por
pyrki – ziemniaki
redyski – rzodkiewki
rolada wołowa – zraz wołowy
rozkwyrlać – rozmącić, wymieszać
selera – seler
skibka – pajda, kromka chleba
skrzyczki – skwarki
smelka – rozdrobniona bułka zalana mlekiem z miodem i masłem
stópki – ratki wieprzowe
szabelek – fasolka szparagowa
szagówki – kopytka
szneka z glancem – drożdżówka z lukrem
sznytka – pajda, kromka chleba
ślepe ryby – zupa ziemniaczana, kartoflanka
tartka – tarka do warzyw
ukrychane pyry – tłuczone ziemniaki
ukulane – uformowane w kulkę
wazówka – łyżka wzowa
zaklepka – zagęstnik do zup i sosów
zbożówka – kawa zbożowa
żelazne kluski – kluski z gotowanych i surowych ziemniaków